2013. augusztus 15., csütörtök

Nulladik napi programok a 4. Kolozsvári Magyar Napokon

Bár hivatalosan csak hétfőn startolnak a 4. Kolozsvári Magyar Napok, már vasárnap, 2013. augusztus 18-án kulturális programok egész sorával várják az érdeklődőket a kincses városban.

A fesztiválos zsargonban nulladik napként ismert programindító eseménysorozat 11 órakor kezdődik a Pata utcai református templom Fehér Galériájában, ahol az Erdélyi Kárpát Egyesület Kolozsvár 1891 fotóklubja szervezésében Múló idők címmel nyílik tárlat. A kiállítást Ferenczi Miklós lelkipásztor és Kalló Márta, az EKE-fotóklub tagja nyitja meg. Közreműködnek: Jánky Mária (ének) és Demeter Vincze András (orgona).

Délben, 12 és 13 óra között a 15. Szent István-napi Néptánctalálkozó résztvevőinek közreműködésével tértánccal várják az érdeklődőket a Főtéren a Szarkaláb Néptáncegyüttes és a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány szervezésében. A néptáncosok seregszemléjének is tekinthető program hétfőn, majd kedden egy népviseleti felvonulás alkalmával is megismétlődik. A néptánctalálkozó zárógálája egyébként az államalapítás napján, augusztus 20-án, 19 órakor kezdődik a Főtéren.


A nulladik nap további programjaként 16 órától az Insomnia Kávéházban Antal Ágota divattervező Barázka című ruhakiállítása tekinthető meg.

17 órától a sajátos fametszeteiről méltán híres erdélyi grafikus, Gy. Szabó Béla Festmények című kiállítását nyitják meg a Szépművészeti Múzeumban.

18 órától Kolozsvári grafikai iskola – egy nagy nemzedék címmel nyílik tárlat a Minerva Művelődési Egyesület székhelyén a Kolozsvár Társaság szervezésében.

Az estét a Sapientia EMTE filmművészet, fotóművészet és média szakos hallgatóinak munkáiból összeállított Kép-történetek című kiállítása zárja a Bocskai-házban 18 órától. A megnyitón részt vesznek: dr. Tonk Márton dékán, dr. Pethő Ágnes, a média tanszék vezetője, dr. Găină Dorel, a média tanszék társult oktatója, valamint Moldován Árpád Zsolt, a Hungarian Human Right Foundation kolozsvári munkatársa.

A Kolozsvári Magyar Napok hétfői ünnepélyes nyitógálájának a Magyar Opera nagyterme ad otthont, 19 órától. Ezt megelőzően, 17 órakor a szervezők és a díszmeghívottak – köztük Emil Boc polgármester – jelenlétében átadják a megújult Szent György-szobrot a Farkas utcában.

A Kolozsvári Magyar Napok részletes programját tartalmazó ingyenes műsorfüzetet a helyszíneken lehet megtalálni, ugyanakkor további információkért érdemes felkeresni a www.magyarnapok.ro honlapot. (közlemény)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése