2011. augusztus 17., szerda

Határon Túra - Túl a nehéz hegyi szakaszokon a résztvevők

Túljutva a legnehezebb és egyben legszebb hegyi szakaszokon, szerdán Pádisról Arany János szülővárosa, Nagyszalonta felé vették az irányt Erdélyben a kerékpáros Határon Túra 2011 résztvevői.A bringás csapat kedden a túra legkeményebb etapját teljesítette: Kolozsvárról indulva 105 km alatt összesen 1760 méter szintkülönbséget leküzdve tekert fel az 1300 méteres magasságon fekvő Pádis-fennsíkra. A kerékpárosok szombati indulásuk óta a pádisi rajtig összesen már 412 km-en, illetve 4600 méter szintemelkedésen jutottak túl. Szerdán egy kellemesebb, gurulós szakasszal folytatódott a túra, a mintegy 150 résztvevő a Bihari-hegység tetejéről ereszkedett le a már az Alföldön található Nagyszalontáig.


Korábban Csíkszeredán a túrázók egy része megtekintette a székely kerékpáros körverseny befutóját. Később Székelyudvarhely határában felkeresték Orbán Balázs, Székelyföld kutatójának síremlékét, Farkaslakán pedig Tamási Áron író nyughelyét is. Kolozsvár főterén, Mátyás király szobránál Talpas Botond, a helyi diákszövetség elnöke, a Magyar Napok egyik szervezője fogadta a túrázókat, akik átvehették tőle a város kulcsát, amelyet egy éjszakára rájuk bízott megőrzésre. A monda szerint ugyanis a kulcs nemcsak a város kilenc kapuját nyitja meg, hanem a kolozsvári lányok szívét is. Ezután Szilágyi Mátyás, kolozsvári magyar főkonzul köszöntötte a Határon Túra 2011 résztvevőit, majd újabb szalagot kötött fel a túrázók zászlajára.


A társaság augusztus 20-án, a korai esti órákban érkezik meg a Parlament elé. Ez azt jelenti, hogy a Székelyudvarhelyről elindulva hét nap alatt 750 km-t, a Gyimesbükkről startolók nyolc nap alatt 850 km-t a tekernek a budapesti Kossuth térig.


A kerékpáros zarándoklat célja, hogy segítse az anyaországban és a határon túl élő magyarok közötti közvetlen kapcsolatok fejlődését, és felhívja a figyelmet a magyarlakta erdélyi települések idegenforgalmi értékeire. Emellett szeretné népszerűsíteni a kerékpározást, mint a leginkább környezetbarát közlekedési formát is. A túrához egy-két napra, vagy akár egy-egy rövidebb szakaszra bárki csatlakozhat. A rendezvény fővédnöke Schmitt Pál köztársasági elnök, sportnagykövete pedig Pulai Imre olimpiai bajnok kenus. (MTI)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése