2011. augusztus 13., szombat

Rajtvonalon a Kolozsvári Magyar Napok


Augusztus 14-én, vasárnap kezdődnek a Kolozsvári Magyar Napok, gálával és kiállításmegnyitóval várják az érdeklődőket. 

A nyitógálát este 19 órai kezdettel tartják, az ingyenes eseménynek a Kolozsvári Magyar Opera nagyterme ad otthont. A meghívottak beszédeit a Szentegyházi Gyermekkórus hangversenye követi. 


Előtte 16 órai kezdettel a Bánffy Palotában közéleti személyiségek részvételével kiállításmegnyitó kezdődik. Nagy István munkáit Anyag és sors címmel mutatják be, majd Markó Béla A kert erotikája szonettkötetéhez készített Simona Tănăsescu illusztrációk tekinthetőek meg. A délután során további képzőművészeti-, fotó- és kortörténeti tárlatokat indítanak útjára. 


Az esti nyitógálán köszöntőt mondanak:

Gergely Balázs, az EMNT közép-erdélyi régióelnöke, a rendezvény főszervezője
Máté András Levente, az RMDSZ Kolozs megyei elnöke, a rendezvény társ-főszervezője
Kelemen Hunor, Románia kulturális és örökségvédelmi minisztere, az RMDSZ elnöke
Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke, az EMNT elnöke
Szilágyi Mátyás, a Magyar Köztársaság kolozsvári főkonzulja 

A délutáni kiállításmegnyitó  meghívottjai:

Alin Tişe - a Kolozs Megyei Tanács elnöke
Fekete Emőke - a Kolozs Megyei Tanács alelnöke
Călin Stegerean - a Szépművészeti Múzeum igazgatója
Simona Tănăsescu - képzőművész
Adrian Popescu - költő
Kancsura István - festőművész
Vörös Alpár - az Apáczai Csere János Elméleti Líceum igazgatója 

A rendezvény programja a www.magyarnapok.ro honlapon található.

A rendezvénysorozat célja: a város alapításának megünneplése

1316. augusztus 19-én Károly Róbert Kolozsvárnak visszaadja kiváltságait, és a települést városi rangra (civitas) emeli. 

A magyar állam alapításának és Szent István napjának méltó  megünneplése, a kolozsvári magyar közösség, és a városból elszármazott tízezrek – közösségépítő hatású – találkozójának megteremtése

Kolozsvár Erdély kulturális fővárosaként e rendezvénnyel közvetlenül is üzenni kíván a városból elszármazottaknak, és évente egyszer hazavárja  őket a közös ünneplésre, és az összetartozás élményének erősítésére. A Magyar Napok ily módon az egykori és jelenlegi városalakító magyar közösség ünnepnapjai is lesznek. 

A Kárpát-medencei, elsősorban az erdélyi magyarság kulturális seregszemléje, kapcsolatteremtés határon belüli és kívüli városokkal, településekkel

Kolozsvár szerepe az erdélyi és kárpát-medencei magyarság múltjában és jelenében kétségbevonhatatlan. A Kolozsvári  Magyar Napok kiváló  alkalom a város magyar kulturális életének bemutatására. A rendezvényre több erdélyi és kárpát-medencei meghívottat is várunk, hogy élő kapcsolatok alakulhassanak, fejlődhessenek Kolozsvár közvetítésében. Az új nemzeti együttműködés programjával összhangban a települések közötti kapcsolatokat alakítaná, illetve a meglévő testvérkapcsolatokat fejlesztené rendezvénysorozatunk. 

A magyar kultúra bemutatása, megismertetése a többségi lakossággal

Kolozsvár Erdély kulturális fővárosaként otthona a  többségi román közösségnek is. A Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozat lehetőség arra, hogy közösségünk felmutassa életképességét, sokszínűségét, értékteremtő munkáját, és alkalmat kínáljon a párbeszédre nemcsak a kultúra, hanem a közös élettér más vetületeiben is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése