2011. augusztus 19., péntek

Megnyílt csütörtökön a fesztiválutca a Farkas utcában - FOTÓRIPORT

Jelentős érdeklődés mellett nyitott a Kolozsvári Magyar Napok Farkas utcai fesztiválutcája: már a déli órákban mintegy háromszázan voltak kíváncsiak a több tucat sátorra. A kolozsváriak vasárnapig többek között múzeum- és könyves standokat látogathatnak, borbemutatókon és kísérleteken vehetnek részt, kézműves- és fazakasvásár várja őket. A családokat külön programokkal a szomszédos Romkertbe várják, ha nem vigyázunk, a zsibongó helyszínen szó szerint gyerekekbe botolhatunk.





„Hárslevelűm, furmintom és sárga muskotályom van, ezeket tudom ajánlani. Az illatos bort tetszik-e szeretni?” – kérdezte egy idős hölgytől az a tokaji bortermelő, aki az 50 sátor egyikében árulja a portékáját. A Farkas utcában felállított viskók vasárnapig várják a látogatókat, kínálatuk rendkívül gazdag. Az utca elején ékszerek, kézműves termékek, övek, ruhák csalogatják a vásárlókat, a református templom irányába haladva a tömeg és a kínálat is jelentősen sűrűsödik. A turisztikai standok és a borkülönlegességek mellett itt háziszörpök, gyümölcspálinkák, török édességek és havasi háziméz verseng az ínyencek kegyeiért.




Az éhes fesztiválozók sem maradnak hoppon, lacikonyhák és kűrtős-kalácsosok is szép számmal akadnak. Ha éppenséggel kultúrára éhezne a kilátogató, a fesztiválutca őt sem hagyja cserben: a múzeumos standok között a Székely Nemzeti Múzeum a legnagyobb név, de több helyi- és regionális intézmény is próbálja őt „megszorongatni”. Jóval nagyobb a verseny a könyvesek között: 12 kiadó képviseli magát a vásáron, valódi szabadtéri könyvtárt varázsolva a Farkas utca belső részéből.




Műszaki-technikai bemutatók az empirX és a Farkas Gyula Egyesület sátrainál tekinthetők meg. Ottjártunkkor a folyékony nitrogénes kísérleteket és egy minirobotot övezte a legnagyobb érdeklődés, a fiatal házigazdák délutánra további különlegességeket ígértek.




Ha ezektől sikerül is „elrángatni” a gyerekeket, a Református Kollégium szomszédságában található Romkertből egy órán belül biztos nem fog sikerülni. Kézműves tevékenységek, játéksarok, bűvészkedés és bábjátékok várják a legkisebbeket. „Csíkszeredából jöttem, 33 éve fazakaskodom. Az egyik legősibb mesterség ez. Itt volna a fazakaskorong, ugyanilyen technikával dolgozott az ősember is. Ahány csillag van az égen, annyi népi minta van az agyamban” – magyarázta 30 tátott szájjal figyelő óvodásnak Dánél Sándor fazakasmester. 




A szakember egy vázát készített korongján, az első lépéstől az utolsóig mindent megmutatva az apróságoknak. „Egy edény lesz! Nem, levesestányér! Dehogy, ez egy kürtőskalács” – véleményezték hangosan a mester munkáját egymásra licitálva a gyerekek.




Az édesanyákra pelenkázó sátorral is gondolkodtak a szervezők. A családosok kedvéért rendbehozott Romkert naponta 10-18 között van nyitva, rossz idő esetén a kollégiumba költöztetik a tevékenységeket. A Farkas utca különlegességei a délutáni koncertek lesznek, csütörtökön 18 óra 30 perctől a TransylMania, pénteken 18 órától a Kolompos együttes, szombaton fél hétkor a Karaván Família lép fel.




Csütörtökön a 200 métere hosszú fesztiválutca „közbiztonságát” mintegy 15 rendőr vigyázta. Az aránytalan és indokolatlan jelenlétnek köszönhetően a városi rendőrség akár a vásár legnagyobb sátrát is működtethetné…






(közlemény)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése