2011. augusztus 18., csütörtök

Mikó’ leszünk már kicsiny Svájc? - AUDIÓ


Mikó’ leszünk már kicsiny Svájc? A Magyar Napokon keresték a választ


„Kelet Svájcát, Románia gazdaságának dinamikus motorját és Magyarország egyik legfontosabb gazdasági partnerét” szeretné Erdélyből létrehozni a Mikó Imre Terv. A szerdán, augusztus 17-én a Kolozsvári Magyar Napokon bemutatott terv vitairata többek között jelentős infrastruktúra-fejlesztéseket, sikeres természetvédelmet, erős ipart, fejlett turizmust és kiváló szakembereket vizionál a helyi magyar közösség számára.





Nemzeti gyarapodást és pénzügyi-gazdasági fellendülést szeretne az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács gondozta gazdasági fejlesztési terv. A Mikó Imre Terv széles körű szakmai-nemzetpolitikai-társadalmi összefogás révén kívánja végleges formáját elnyerni, nagyon számítanak a közvélemény segítségére, az aktív részvételre – indított Jakabos Blanka, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács háromszéki szervezetének részéről. A szakpolitikus szerint az erdélyi gazdaság és annak szereplői hidat kell képezzenek a magyar és a román kormány között, a terv pedig ennek a hídnak a kiépítésében is fontos szerepet kíván betölteni.




Szatmáry Kristóf, a budapesti Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős államtitkára jelezte: nem a magyar állam projektje a Mikó Imre Terv, hanem erdélyi magyar kezdeményezés, ami ennek megfelelően helyi lábakon kell majd álljon. Erdélyi szakemberek dolgozzák ki, és erdélyi gazdasági szereplőket hivatott segíteni. „A Kárpát-medence magyar vonatkozású gazdasági életét hibásan szemléljük külgazdasági tevékenységként, a nemzeti sajátosságok miatt azt sokkal inkább belgazdaságnak kellene tekinteni. A Mikó Imre Terv a magyar-magyar viszony helyreállításának elindított folyamatában tölt tehát be sajátos szerepet” – emelte ki Budapest szerepét Szatmáry. A terv egyfajta autonómiát is jelent: nagy lehetőség az erdélyi magyar közösségnek, hogy megmutassa: az önrendelkezésnek nem csak politikai értelemben van jelentősége, hanem gazdasági perspektívákat is teremthet – tette hozzá.




Péti Márton, a magyar kormány egyik háttérintézményének területfejlesztési szakértője rámutatott: kiváló a jelenlegi nemzetközi hangulat, érdemes most útjára indítani a tervet, mert kicsi az esély a politikai kitámadására. Az Európai Unió kohéziós politikájának reformüzeneteivel is összhangban van: egyfajta biztosíték a 2014-2020 közötti uniós pénzek lehívására, mert helyi adottságokhoz igazított fejlesztéseket bátorít. Sőt, Magyarország is tanulni fog a Mikó Imre Tervből: „Közösség alapú gazdaságfejlesztésből jó kis lecke lesz ez Budapestnek. Itt jóval összetartóbbak a közösségek, mint otthon, mi is kíváncsiak vagyunk hát, hogyan is működik gyakorlatba ültetve egy ilyen terv” – zárt Péti.




„1989 után jószerével megszűnt az erdélyi ipari termelés, az azóta létrejött kis- és középvállalkozások elszórtan működnek, elszigetelt kommunikációval küzdenek a fennmaradásért” – kezdte a terv iparra vonatkozó megoldásainak bemutatását Juhász Jácint, a Babes–Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság Karának dékánja. Ezeket a vállalkozásokat kellene összefogni, befektetéseiket ösztönözni, támogatást szerezni számukra. A közeljövőben egy ügyfeleknek és gazdasági szereplőknek szóló ingyenes adatbázist valamint egy pályázati szakatanácsadást is létesítenek. 




„Jelenleg sokan úgy pályáznak, hogy valamire pénzt adnak, tehát erre kell pályázni. Ezen a szemléleten változtatni kell” – mutatott rá a szakember. Juhász a terv pénzügyi sikerét az „ingyenes pénzosztás” helyett a visszatérítendő hitelprogramokban látja: „Az EU-s pénzekből táplálkozó romániai pénzszóró pályázatok szerintem hibás stratégiát követnek. Az ingyen pénzosztás átka, hogy nem mindig kerül produktív felhasználásra. Ezzel szemben mi a gazdaságra sokkal ösztönzőbb kedvezményes mikróhitelekben látjuk a Mikó Imre Terv sikerét” – tette hozzá az oktató.




A terv érdekessége, hogy az erdélyi akadémiai szféra sajátos összefogásának eredményként jött létre, hiszen különböző hazai egyetemek részéről számos szakember vett részt annak kidolgozásában. (közlemény)


Szöveg  és fotó: közlemény
Hangfelvétel: Agnus Rádió

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése